Amsterdam, een stad met geweldige ruimtes

Het is geen verrassing dat er in de hoofdstad van Nederland talloze prachtige ruimtes zijn te vinden. Achtereenvolgens kijken we naar het Tuschinski theater, (de wintertuin in) het Krasnapolsky hotel aan de Dam, de Effectenbeurs, het Tropenmuseum en het Stadsarchief. Theater Carré heeft een aparte blogpost gekregen.

Tuschinski theater

Het Tuschinski theater, nu eigendom van Pathé, is zonder twijfel een van de mooiste bioscopen van Europa en daarmee een unieke locatie in Amsterdam. Het werd bijna 100 jaar geleden gebouwd als een mix van verschillende stijlen: JugendstilAmsterdamse School en Art Deco. Opdrachtgever en bioscoopexploitant Abraham Tuschinski durfde behoorlijk te investeren, 4 miljoen gulden. Dat was in 1920 veel geld. In de grote historische filmzaal bevinden zich ruim 700 zitplaatsen.

Grote zaal in het Tuschinski theater in Amsterdam | Amsterdam Tuschinski theater main hall

Wintertuin in NH Grand Hotel Krasnapolsky

Als we het over "mooiste van Europa" hebben, dan scoort de Wintertuin in het historische NH Grand Hotel Krasnapolsky aan de Dam, gebouwd in 1880, wat mij betreft hoog op het lijstje met eetzalen. De Wintertuin is een va de oudste voorbeelden van een glazen kap met smeedijzeren constructie in Nederland; later werd die ook gebruikt in het Centraal Station in Amsterdam. Dankzij deze lichte, sterke constructie kon de enorme zaal (bijna veertig meter lang, vijftien meter breed en bijna veertien meter hoog) probleemloos overspannen worden. (Bron: Gemeente Amsterdam). Nu hangen er prachtige kroonluchters, maar dat was in het begin wel anders: toen brandden 4000 gaspitten in de zaal die de temperatuur al snel tot dertig graden deden oplopen en bovendien verstikkende gaswalmen verspreidden.

Eetzaal Wintertuin in NH Grand Hotel Krasnapolski in Amsterdam | Dining room Winter Garden in Krasnapolski Hotel Amsterdam

Effectenbeurs

De effectenbeurs in Amsterdam werd in 1611 opgericht en was de eerste aandelenbeurs ter wereld. De beurs heeft in de ruim vierhonderd jaar daarna enkele gebouwen ‘versleten’, maar het onderkomen dat door architect Berlage werd ontworpen is nu al ruim honderd jaar het thuishonk van de beurshandelaren op Beursplein 5. Zijn er nog handelaren op de beursvloer dan, nu alles digitaal in een split-second de wereld over flitst? Jazeker! Kijk maar:

Interieur van de Amsterdamse effectenbeurs op het Damrak | Interior of Amsterdam Stock Exchange

Tropenmuseum

Tijdens een feestelijke opening presenteerde het Tropenmuseum op vrijdag 16 oktober 2017, na een zomer in de steigers, een geheel vernieuwde Lichthal en de modernisering van alle publieksfaciliteiten. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “We vonden het belangrijk om het gebouw letterlijk ‘opener’ te maken. Met beperkte middelen hebben we deze zomer het Tropenmuseum ingrijpend verbeterd. De indrukwekkende Lichthal was eerder door tijdelijke tentoonstellingen grotendeels aan het oog onttrokken. Deze is nu vrij gelaten en de 75 bogen die de hal over drie verdiepingen omringen, zijn opengemaakt. Bovendien maakt een nieuw lichtplan de vele details zichtbaar. Iedereen kan nu weer genieten van de schoonheid van dit monumentale gebouw.”

Hiermee vormt de Lichthal de centrale plek van het museum en de verbinding tussen het geheel nieuwe museumcafé, heringericht door Piet Boon, de nieuwe museumwinkel en de verschillende tentoonstellingen.

Mijn foto's zijn gebruikt voor de perspresentatie en verschenen in het Parool, NRCNext, NRC Handelsblad en verschillende websites.

Tropenmuseum-edited-2-Edit.jpg

Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief is het historisch documentatiecentrum van de stad Amsterdam met 50 kilometer archieven, een historisch-topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Achter dikke deuren is in de prachtig gerestaureerde goudkluis de art deco Schatkamer ingericht.

Schatkamer van het Stadsarchief in Amsterdam




Rob van Esch