Unieke inkijk in het Vredespaleis

De stad Den Haag positioneert zich als de internationale stad van vrede en recht. Tienduizenden mensen werken hier elke dag samen aan een vrediger, rechtvaardiger en veiliger wereld. Den Haag is dé plek waar conflicten worden voorkomen en vreedzaam opgelost. Het Vredespaleis staat symbool voor die positie van Den Haag.

Het Vredespaleis is een gebouw met een geschiedenis die we moeten koesteren. Waar vind je gebouwen die zijn neergezet met als enige doel om vrede te bevorderen, en dan ook nog als resultaat van gezamenlijke Russisch/Amerikaanse inspanning? Het idee om het Vredespaleis te bouwen ontstond rond 1900, en na toezegging van geld door de Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie kon dat idee ook worden gerealiseerd. Na een prijsvraag won het ontwerp van de Franse architect Louis Cordonnier en konden in 1913 de deuren open.

Het Vredespaleis behoort tot het nationale Nederlandse erfgoed. Bovendien kreeg het in 2013, als eerste, om de volgende reden het nieuwe Europese Erfgoed Label toegekend: "The Peace Palace is thus an icon and a symbol of Peace and Justice in Europe and in the word, a “Peace Shrine”, stressing at the same time the significance of European efforts for peace processes.” Daarover is een boeiende reportage gemaakt waarin de voormalig directeur van de Carnegie Stichting, Steven van Hoogstraten, het belang van het Vredespaleis voor het voetlicht brengt.

Unieke kijk in het oude gebouw

Het gebouw is gebouwd in de stijl van de Neorenaissance, die in de periode 1870-1915 vaker werd gebruikt: "De stijl grijpt terug op motieven van de renaissancebouwkunst en dan voornamelijk de Hollandse variant. Daartoe behoren onder andere de trapgevels, speklagen, de kenmerkende horizontale lijnen die de gevel in 'vlakken' verdelen, blokken en kruiskozijnen. Ook invloeden uit de Franse bouwstijl van de Frans I van Frankrijk Loirekastelen met rijke, natuurstenen gevels en indrukwekkende dakpartijen, of Italiaanse voorbeelden als zuilen en rondbogen."

Er zijn niet heel veel foto’s van het interieur van het Vredespaleis in het openbaar te vinden, dus de serie die volgt geeft een unieke inkijk in het oude gebouw. 

Cadeaus geven het paleis verdere internationale allure

Vele landen hebben vanaf de opening al bijzondere cadeaus gegeven aan het Vredespaleis. Zo is de de vaas van de Russische Tsaar Nicolaas II, een van de dragende krachten achter de oprichting dit internationale instituut. Of het beeld dat is geschonken door Argentinië als dank voor het oplossen van een conflict. De eerder strijdende partijen hebben wapentuig gesmolten en er een beeld van laten maken dat nu een prominente plek in het Vredespaleis heeft gevonden.

Peace-Palace-The-Hague-7.jpg
Peace-Palace-The-Hague-4.jpg

Hart van het Vredespaleis: de rechtszaal

Het Internationaal Gerechtshof heeft een eigen rechtszaal in het Vredespaleis.

Peace-Palace-The-Hague-17.jpg
Rob van Esch