Markthal: kleurenexplosie in Rotterdam

Wat is de Markthal?

De Markthal in Rotterdam is een al veelgeprezen vastgoedproject en ontwikkeld door projectontwikkelaar Provast. De opening vond op 1 oktober 2014 plaats door koningin Máxima. Naast een overdekte markt herbergt het complex 228 appartementen, 4600 m² winkelruimte, 1600 m² horeca en een parkeergarage voor meer dan duizend auto’s. Architect Winy Maas van architectenbureau MVRVD: “In de Markthal worden wonen, vrije tijd, parkeren en een overdekte versmarkt duurzaam geïntegreerd. Overdag is de hal een centrale markt, na sluitingstijd wordt het een enorme overdekte, prachtig verlichte publieke ruimte.” De Markthal is met recht immens te noemen: een oppervlakte van 8.000 m2. Het is ook niet zomaar een hal. Kunstenaar Arno Coenen creëerde binnen het grootste kunstwerk van Nederland: de Horn of Plenty. En op zijn Rotterdams (-:): dit wordt de Sixtijnse kapel van Rotterdam genoemd.

De Markthal is al veelgeprezen. In maart 2015 won projectontwikkelaar Provast de internationale MIPIM prijs voor beste winkelcentrum. Op de Dag voor Projectontwikkeling (DVDP) in Den Bosch is ook de Markthal genomineerd voor de NEPROM prijs voor locatieontwikkeling 2015

De buitenzijde van de Markthal

Overdag is de Markthal zonder meer een mooi gebouw maar de betovering vindt plaats als het daglicht wegvalt en interieur en exterieur zich met elkaar kunnen vermengen. Mijn ervaring is dat dit soort momenten zich voordoen ongeveer een kwartier tot een half uur na zonsondergang. Dit is dan het resultaat.

Prachtige structuren binnen in de Markthal

De Markthal leent zich voor foto’s van structuren, maar is niet makkelijk te vatten vanwege de omvang van de hal. Vanaf beneden krijg je een prachtig zicht op het roltrappenhuis vindt. Dat geeft een goed beeld van de verdiepingen binnen de Markthal: onder de begane grond zijn bijvoorbeeld andere winkels en parkeerruimtes.

Relatie binnen en buiten

De Markthal, hoe groot ook, is prachtig ingebed in de stedelijke omgeving. De beroemde kubuswoningen in Rotterdam zijn zichtbaar vanuit de binnenkant van het overdekte winkelcentrum maar vooral de enorme schaal van het kunstwerk komt in onderstaande foto goed tot zijn recht.

Rob van Esch