Slim combineren bespaart kosten voor architectuurfotografie

Architectuurfoto's zijn investering in merkbeleving en marktpositie

Het laten maken van architectuurfoto’s is een economische beslissing. Het is een investering van de opdrachtgever in verbetering van zijn/haar eigen merkbeleving en daarmee van zijn/haar marktpositie. Het rendement op die investering kan op een aantal manieren hoger worden. De investering valt in de vruchtbaardere grond bij een doordachte (commerciële) communicatiestrategie van de opdrachtgever én bij een optimale samenwerking tussen opdrachtgever en fotograaf. Dat is uitgewerkt in mijn eBook "De Waarde van de Architectuurfotograaf" (hier gratis te downloaden).

Hoger rendement kan natuurlijk ook bereikt worden door lagere kosten. Niet door op de kwaliteit van de fotografie te beknibbelen (de foto's dragen immers bij aan de eigen merkbeleving en marktpositie), maar door slim te combineren. Ik merk dat steeds meer opdrachtgevers dat doen. In principe zijn er twee manieren: op voorhand partners zoeken om sámen de opdracht te geven aan de fotograaf, danwel meerdere projecten combineren om op een dag te laten fotograferen zodat de kosten van de fotografie per project substantieel worden gereduceerd. Hieronder worden beide methodes toegelicht en waar nodig van voorbeelden voorzien.

Voordelen van kostendeling met andere opdrachtgevers

Winkelcentrum De Tref in Middelburg, getransformeerd van een oud, donker centrum tot een moderne lichte ruimte. In opdracht van VOCUS Architecten en diverse andere partijen.

Kostendeling heeft een aantal voordelen. Allereerst leidt kostendeling tot een substantiële verlaging van de kosten, soms wel tot de helft tot tweederde van het oorspronkelijke bedrag. Het werkt heel simpel. Stel de eerste opdrachtgever is een architect. Foto's van het project zijn echter niet alleen voor de architect van belang, maar kunnen dat ook zijn voor allerlei andere partijen: de aannemer, de leverancier van de gevelbekleding, etc. Als deze drie partijen samen de opdracht geven besparen zij ieder 50% op de kosten. Rekenvoorbeeld: stel een opdracht kost €1000. Voor iedere opdrachtgever komt er een opslag op het tarief van 25%. In totaal kost de opdracht dan €1.500, maar per opdrachtgever slechts €500 in plaats van €1.000. De samenwerkende partijen verkrijgen alle licenties voor het gebruik van de beelden.

Tweede voordeel van kostendeling is dat je als opdrachtgever veel meer invloed hebt op het beeldmateriaal van het project. Dat bevordert de uniformiteit van de presentatie, bijvoorbeeld op de websites van de verschillende opdrachtgevers. Daarmee draagt het ook bij aan jouw eigen positionering op de markt.

Het derde voordeel is dat je de eigenaren van projecten kunt ontlasten. Het ontvangen van een fotograaf kost immers tijd en als alle foto's in één keer worden gemaakt zal jouw eigen opdrachtgever daar blij van worden.

Projecten combineren op een dag

Wooncentrum De Hofstee in Spijkenisse, in opdracht van Ziggurat en in combinatie met diverse andere projecten op één dag gefotografeerd.

Niet ieder project vergt een uitgebreide fotoshoot van interieur plus exterieur. Soms kan een opdrachtgever met minder beelden toe per project, maar die moeten dan uiteraard nog steeds van de kwaliteit zijn die ik normaal ook lever. Door slim te combineren kan ik soms vier tot zes projecten op een dag fotograferen. Het spreekt vanzelf dat de kosten voor fotografie per project daardoor relatief laag kunnen worden.

Combineren van projecten vergt goed overleg en goede planning. Overleg is nodig over wat de belangrijkste kenmerken zijn van de verschillende projecten. Welke gevel wil de opdrachtgever in het mooiste licht laten fotograferen? Als je langs alle projecten moet rijden kun je nu eenmaal als fotograaf niet wachten totdat licht rond het gebouw reist.

Plannen is vandaag de dag heel nauwkeurig te doen. Ik gebruik daarvoor een app, sunseeker, waar je per locatie precies kunt zien op welk moment van de dag de zonnestralen op de gevels vallen. Google Maps vertelt me de reistijd tussen de verschillende locaties zodat ik bij alle projecten op het juiste moment kan arriveren. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er soms ook foto's moeten worden gemaakt tegen de zon in; door gebruik van de juiste technieken is dat mogelijk, zie de voorbeelden hieronder.